lauantai 13. toukokuuta 2017

Selluprosessi

Sellun prosesssi


Puutavara tuodaan tehtaalle tukkeina mistä sitten koko taika alkaa.

Kemiallisessa valmistusmenetelmässä alotiettaan sillä, että kuoritaan puusta kaikki veke, pistetään se hakkeeksi ja sitten laitetaan se silppuna kemikaalien kanssa keittymään hakekattiloihin

Käytetään joko natrium sulfidia tai suflaattia, että päästään eroon ligniinistä.

Sellunkeitossa on kaksi tapamenetelmää keittää se : Jatkuva toiminen prosessi tai erävaihe prosessi.

Eräkeitossa tehdään kaikki vaihe vaiheelta, hakkeessa oleva ilma poistetaan, lämpötila nostetaan ja jätetään tiettyyn vaiheeseen istumaan. Ligniiniä keitetään pois tässä vaiheessa, mutta sitten kun on lähtenyt tarpeeksi, keitto prosessi lopetetaan ja sitten siirretään toiseen keittimeen tämä massa pumppujen avulla. Tehdään kaikki vaihe vaiheelta että saadaan taattua laatua.

Jaktuva toimisessa prosessissa skipataan kaikki toi häsläys ja yhdistetään keittimet, jotta tavara voi ittekseen mennä toiseen keittimeen kun se haluaa.

Tämän jälkeen massa pestään että päästään eroon ligniinistä ja muista kemikaaleista ja otetaan kemikaalit talteen.
Vaihtoehtoisesti voidaan myös ajaa sellu keiton jälkeen suoraan happidelignifointiin, jossa hapetetaan jäänös ligniini hapen ja alkalin avulla . Se on hellvaraisempi, talous- ja ympäristöystävällisempi menetelmä joka jatkaa ligniinin poistoa kuin pelkästään keitossa kappalukua räknäämällä.

Tämän jälkeen massa valkaistaan jonka jälkeen se lajitellaan, kuivataan ja puristetaan ohuiksi levyiksi
Sitten onkin sellutehtaan työ valmis sen keittokerran kohdalla, tavara paalataan ja lähetetään paperitehtaalle.
Tietysti sellutehdas voi myös olla kiinni paperitehtaasas, jolloin säästyy paljon kolikoita kustannuskuluissa, sillä sellun voi vaan lähettää paperitehtaalle ihan letkua pitkinkin vaan jos vaan on kiinni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti