torstai 23. maaliskuuta 2017

Alkoholinpitoisuuden määritys oluesta tislaamalla

Alkoholinpitoisuuden määritys oluesta tislaamalla      

Tekijät : Jani Salomäki ja Joni Sompa                                                      Päivämäärä :  9.9.2016
1 - Työn tarkoitus ja periaate
Selvittää paljonko oluessa on alkoholia.
Alkoholipitoisuus lasketaan tislatusta etanolista, 100ml:sta 4,5% olutta pitäisi tulla 4,5ml etanolia. g/ml = kg/dm³
2 - Työn suoritus
Aloitettiin sillä tietysti että kerättiin tarvittavat laitteet kasaan, jonka jälkeen kasasimme tislauslaitteen. Kysyttiin opettaja katsomaan että oliko laite bygatty hyvin ja se oli.
 Aloitimme sen jälkeen tislaamisen. Tarkkailimme lämpöä erittäin intensiivisesti. Lämpö ei kuiteskaan pysynyt täydellisesti siinä missä haluttiin, joten jouduttiin säätämään sitä aika ruhtinaallisesti.
Sen jälkeen kun oltiin saatu tulokset ulos, vertailimme vielä vaalla tislatusta etanolista että mimmosta tuli. Tulokset alempana
3 - Välineet ja laitteet
1xKalja  1xTislauslaite  1xpipetti 1xvaaka 2x100ml dekantteria 1xultraäänilaite
4 - Tulokset
Kalja oli 4,8%  eli 4,8ml etanolia. Tislattu etanoli painoi 0,8335g = 83,35% vahvuista etanolia
5 - Tulosten tarkastelu
Ihan täydelliset tulokset, ei täydellisempiä ole.
7 - Itsearviointi työstä
Sujui hyvin, hiukan joutui improvisointia ja epäortodoksisia menetelmiä soveltamaan ettei täytyisi uudelleen aloittaa / opettajaa vaivata kysellä apuun jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti